Stoppen met roken

Effect van acupunctuur bij het stoppen met roken

Dit effect wordt verkregen door het plaatsen van drie naaldjes in het oor. Hiermee worden drie gebiedjes in het zenuwstelsel gestimuleerd: De hypothalamus, de wilskracht en het vermogen om los te laten. De hypothalamus is een klier in het zenuwstelsel, die een rol speelt bij het vasthouden van de homeostase (evenwicht) in het lichaam. Doordat je stopt met roken verdwijnt de nicotinebelasting waardoor het evenwicht uit balans raakt en er allerlei klachten (ontwenningsverschijnselen) optreden. Door het stimuleren van de hypothalamus door de acupunctuur wordt dit evenwicht weer hersteld en verdwijnen de ontwenningsverschijnselen, die na het stoppen met roken zijn ontstaan.

Motivatie onontbeerlijk

Maar u moet het uiteindelijk zelf doen. Een goede motivatie is dan ook onontbeerlijk.

Roken is slecht voor je

Roken blijft de belangrijkste oorzaak van vroege mortaliteit en afwendbare mortaliteit. Een op de vier zware rokers overlijdt voor de 65ste verjaardag. Van zware rokers (meer dan twintig sigaretten per dag) is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van nooit-rokers. Rokers hebben een twee keer zo hoge kans om te overlijden aan hart en vaatziekten. Zij lopen 10x meer kans op longkanker en hebben een aantal keer verhoogde kans op kanker van de mond, keel, slokdarm, alvleesklier, nieren, blaas en baarmoeder. 

Stoppen loont

Stoppen met roken loont, op alle leeftijden. Ex-rokers die vóór 35-jarige leeftijd stoppen, hebben een vergelijkbare levensverwachting als nooit-rokers. Van rokers die rond hun 50ste stoppen, halveert het sterfterisico.

Stoppen met roken

40% procent van alle rokers probeert elk jaar te stoppen. Slechts 4% slaagt hier in op eigen houtje. Met de methode die dokter Veenstra gebruikt om te stoppen ligt dit percentage veel hoger. De eerste weken houdt meer dan 80% zonder problemen vol. In de loop van een jaar zie je wel dat een aantal van die 80% toch weer gaan roken, maar dan nog zit je op een succespercentage van 70%. Een factor 18 hoger dan als je het zelf probeert.

wilt stoppen met roken. Dat is een goed plan! Kies een stopdatum en bereid het goed voor. Bedenk alvast wat u op moeilijke momenten gaat doen. Afleiding, ontspannen en bewegen helpen wanneer u het moeilijk heeft. Beslis met uw huisarts of u nicotine vervangende middelen of medicijnen wilt gebruiken. Kies een vorm van ondersteuning die bij u past, zoals een app, een zelfhulp-programma op internet, een groepscursus of een persoonlijke begeleider. Uw huisarts helpt u bij uw keuze. U kunt hierbij de keuzetabel Stoppen met roken gebruiken.

Acupunctuur om te stoppen met roken is in het geheel geen wonderlijk iets, noch suggestie. Met behulp van acupunctuur worden reacties van het onbewuste zenuwstelsel afgeremd, zodat het weer functioneert als bij niet-rokers. U merkt dat uw wilskracht sterker wordt. Tabak zal weer vies smaken en u heeft veel minder last van ontwenningsverschijnselen. Daardoor kunt u het makkelijker volhouden en zullen met name de eerste 3 weken na het stoppen een stuk makkelijker verlopen.