Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen van je ‘bewegingsapparaat’, die niet door een ongeval zijn veroorzaakt. Je ‘bewegingsapparaat’ bestaat uit je gewrichten, spieren, pezen en botten. Het  zorgt ervoor dat je je lichaam kan bewegen. Bij sommige reumatische aandoeningen zijn ook de organen betrokken. Organen zijn bijvoorbeeld je longen, je hart of je nieren.

Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd. Er zijn dus ook kinderen met een vorm van reuma. Een op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma. En elke dag komen er 700 mensen bij.

Ruim 2 miljoen mensen leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid door hun reuma. Bij de meeste vormen van reuma zijn de klachten goed te behandelen. Maar reuma zelf is nog niet te genezen. Vaak is reuma onzichtbaar. Het is aan de buitenkant niet te zien.

Soorten reuma

Er bestaan een paar grote groepen van reuma:

  1. auto-immuunziekten/ontstekingsreuma
  2. artrose
  3. jicht
  4. osteoporose
  5. weke delen-reuma

Verstoringen van het energieveld zijn met name terug te vinden in de bijnieren. Ik vind hierbij geen onderscheid tussen de verschillende types gewrichtsklachten. De bijnieren functioneren als laatste schakel zijn in een stress cyclus, in feite kun je met stress omgaan doordat de bijnieren hierop reageren met de aanmaak van hormonen als cortison en adrenaline. Na jaren aanhoudende stress kan evenwel de cortison productie gaan haperen, de bijnierfunctie is dan dus ontoereikend om de stress op te vangen. Op dat moment verdwijnt ook de controle op het afweersysteem en bestaat er kans op de ontwikkeling van een auto-immuun reactie, waardoor reumatische klachten als gevolg van door dit afweersysteem veroorzaakte gewrichts-, spier-, pees- en kapselontstekingen kunnen ontstaan.

Als therapie is ondersteuning van de bijnierfunctie het belangrijkste, meestal gebruik ik hiervoor een homeopathisch middel. Daar dit niet in alle gevallen toereikend is gebruik ik daarnaast nogal eens Chinese kruiden of acupunctuur. Hierbij wordt dan specifiek rekening gehouden met gevoeligheden voor vocht, wind en kou.