Laseracupunctuur

Experimenten met lasersacupunctuur begonnen in de jaren 1950-60. Het was een nieuwe technologie, en iedereen was gefascineerd door de mogelijkheden. Al snel werd duidelijk dat laser helpt bij wondgenezing, littekenvorming vermindert en invloed heeft op het cellulair metabolisme.

In de jaren 70 begon serieus onderzoek in Amerika en Rusland en vanaf de jaren 80 kreeg laser erkenning als een effectieve manier om acupunctuurpunten te stimuleren zonder het gebruik van naalden. Vandaag de dag bestudeert de fotobiologie hoe licht levende wezens beïnvloedt, zoals eencelligen, planten, dieren en mensen. Laseracupunctuur is daarbinnen een belangrijk onderdeel.

Low en high level

Laseracupunctuur
Laseracupunctuur

De meeste lasers gebruikt bij acupunctuur zijn low-level of ‘koude lasers’, die geen warmte produceren. Anders dan in de laserchirurgie, waar een ‘hete laser’ de scalpel vervangt om weefsel te snijden of branden. Studies tonen aan dat low-level-lasers cellen kunnen helpen regenereren, pijn verminderen en ontstekingen remmen, naast circulatie en haargroei verbeteren.

Licht op de meridianen

In 1991 werd in Novosibirsk, Rusland, een studie gedaan waarbij de onderzoekers licht schenen op acupunctuurpunten op verschillende lichaamsdelen. Waargenomen werd dat het licht onder de huid naar andere acupunctuurpunten ging, en niet naar plaatsen die niet op acupunctuurmeridianen liggen (Pankratov, 1991). Meer recente studies van laseracupunctuur maakten ook gebruik van bijvoorbeeld hersenscans en andere geavanceerde technieken. Deze onderzoeken tonen aan dat laseracupunctuur meetbare effecten heeft, niet alleen lokaal, maar ook in de hersenen ‒ net als acupunctuur met naalden.

Laseracupunctuur pijnloos

Een van de grootste voordelen van laseracupunctuur is dat het compleet pijnloos is, ook op plekken waar het lastig is om pijnloos een naald te prikken. Ook is er geen gevaar voor infectie, omdat de huid niet doorbroken wordt. Sommige therapeuten leren patiënten om zichzelf te behandelen met een laser. Bij laser zijn drie dingen van belang: de golflengte van het licht, de intensiteit, en hoe lang de laser aanstaat. De meest gebruikte lasers zijn ‘rode’ lasers van 635 nM.

Net als naalden kunnen lasers dus dienen om gebieden te stimuleren die ergens anders in het lichaam effecten geven, of ze kunnen juist lokaal worden toegepast, op de plek waar je een reactie van het lichaam wilt uitlokken.