Hoofdpijn en migraine

Wat is het verschil tussen migraine en hoofdpijn?

Wanneer u regelmatig druk of pijn in uw hoofd voelt, is het wellicht lastig om te herkennen of u hoofdpijn of migraine heeft.

Het is belangrijk om migraine te onderscheiden van hoofdpijn en omgekeerd. Het woord migraine wordt vaak ten onrechte gebruikt als synoniem voor hoofdpijn.

Hoofdpijn is niet altijd migraine, verre van. In tegenstelling tot de meeste andere vormen van hoofdpijn, veroorzaakt migraine namelijk een hele hevige pijn.

Hoe kunt u het verschil herkennen tussen gewone hoofdpijn en migraine?

Wat is hoofdpijn?

Hoofdpijn is onaangename pijn in uw hoofd die druk en pijn kan veroorzaken. Sommige specifieke gebieden waar hoofdpijn kan voorkomen, zijn het voorhoofd, de slaap en de achterkant van de nek. Hoofdpijn kan 30 minuten tot een week aanhouden. Dat is hoofdpijn en kan ook migraine zijn.

Spanningshoofdpijn komt het vaakste voor en ontstaan vaak door stress, spierspanning en angst. Lees hier verder over de verschillende soorten hoofdpijn.

Wat is migraine?

Wat is het verschil tussen migraine en hoofdpijn?
Wat is het verschil tussen migraine en hoofdpijn?

Migraine is een hersenziekte, waarbij een ontregeling van de hersenstam ervoor zorgt dat iemand een migraineaanval krijgt.

Deze aanval is heel intens en gaat vaak gepaard met andere klachten naast hoofdpijn. Deze klachten kunnen zijn:

  • Misselijkheid;
  • Pijn achter een oog of oor;
  • Pijn in de slaap;
  • Vlekken of flitsende lichten zien;
  • Gevoeligheid voor licht en / of geluid;
  • Tijdelijk verlies van het gezichtsvermogen;
  • Braken.

Migraine heeft over het algemeen alleen invloed op één kant van het hoofd, al is beide kanten ook mogelijk. Andere verschillen zijn hoe erg de pijn is: een migraine hoofdpijn gaat gepaard met intense pijn die kloppend kan zijn en dagelijkse taken erg moeilijk maakt.

Sommige mensen hebben maar één of twee migraineaanvallen per jaar. Anderen krijgen meerdere aanvallen per maand of zelfs per week. 

Oorzaak migraine

De oorzaak voor het ontstaan van een migraine aanval is grotendeels onbekend. Migraine patiënten zijn overgevoelig voor bepaalde prikkels.

Bekend is dat door het overschrijden van de prikkeldrempel bepaalde delen van de hersenen overmatig geprikkeld worden.

Hierdoor ontstaat een tijdelijke ontregeling van deze delen van de hersenen. Uiteindelijk heeft deze ontregeling ook invloed op de bloedvaten en zenuwen in de hersenvliezen. Deze vliezen bevinden zich net onder de schedel.

Bij hoofdpijn en ook bij migraine. Prikkeling van de bloedvaten en zenuwen hierin leidt tot hoofdpijn en ontregeling van de hersenschors. Deze overgevoeligheid kan erfelijk bepaald zijn.

Daarnaast kan de gevoeligheid voor prikkels door bepaalde omstandigheden tijdelijk veranderen. Voorbeelden hiervan zijn (extreme) vermoeidheid, menstruatie, atmosferische veranderingen en mogelijk ook ontspanning na stress. 

hoofdpijn en of migraine bestrijden middels acupunctuur in combinatie met  tuina therapie.
Acupunctuur bij Bij hoofdpijn en ook bij migraine.

Migraine triggers

Mensen die last hebben van migraine melden verschillende factoren die hiermee verband houden. Dit worden migraine-triggers genoemd en kunnen zijn:

Neem bij klachten altijd eerst contact op met u huisarts.