Arteriosclerose

Arteriosclerose

Arteriosclerose is een ziekte waarbij de wanden van de slagaders verharden. Dit wordt meestal veroorzaakt door atherosclerose( aderverkalking)

Het opstapelen van vetten in de wand van de slagader. Hierdoor kan een vernauwing optreden in het bloedvat en kan er makkelijker een bloedstolsel loslaten.

Met als gevolg lichamelijke klachten. Lichamelijke klachten die door arteriosclerose worden veroorzaakt zijn bijvoorbeeld, angina pectoris, etalage benen (claudicatio intermittens), hartinfarct en een herseninfarct.

Risicofactoren voor het ontstaan van atherosclerose zijn hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol (LDL), suikerziekte, overgewicht, overmatig alcoholgebruik en roken.

Hypercholesterolemie (verhoogd cholersterol)

Uitgebreide epidemiologische onderzoeken hebben de reguliere geneeskunde ertoe gebracht om richtlijn van een totaal cholesterol van minder dan 5.0 mg/l aan te houden.

Daarnaast is de verhouding tussen slecht (LDL) en goed (HDL) van belang.

Zelfs bij een te hoog totaal cholesterol kan een hoog HDL arteriosclerotische afwijkingen voorkomen.

De lever speelt een belangrijke rol met het uitvangen van LDL. Een belangrijke erfelijke factor speelt een rol.  Behalve dieet maatregelen door vetbeperking en gewichtsafname worden cholesterolverlagers toegepast.

Het merendeel van deze middelen geeft lichte tot ernstige bijwerkingen, wat waarschijnlijk een belangrijke reden is voor therapie ontrouw.