Adviezen bij hooikoorts

Als u hooikoorts heeft, veroorzaakt stuifmeel bij u een allergische reactie. Het is vrijwel onmogelijk om contact met stuifmeel te voorkomen. Zodra u buiten bent, komt u ermee in aanraking. U kunt de klachten wel verminderen. Hieronder volgen tips die u kunnen helpen.

Hooikoorts behandeling middels acupunctuur
 1. De concentratie stuifmeel is tegen de avond het hoogst. Blijf dan zo veel mogelijk binnen.
 2. Houd overdag ramen en deuren gesloten.
 3. Maai geen gras als u graspollenallergie heeft.
 4. Ga nadat u buiten bent geweest, onder de douche en trek andere kleding aan om het stuifmeel van u te verwijderen.
 5. Draag een zonnebril die uw ogen zoveel mogelijk afdekt zodat er geen stuifmeel in uw ogen komt.
 6. Houd de ramen van de auto dicht. U kunt ook een stuifmeelfilter kopen voor de luchtventilatie in uw auto.
 7. Zet geen verse bloemen in uw huis. Ook stuifmeel hiervan kan allergische klachten veroorzaken.
 8. Zorg ervoor dat er niet in uw huis wordt gerookt. Rook irriteert de luchtwegen, ogen, keel en neus en verergert de klachten die door hooikoorts worden veroorzaakt.
 9. Heeft u huisdieren, was ze dan regelmatig om het stuifmeel uit hun vacht te verwijderen.
 10. Vermijd plattelandsgebieden als u kunt verwachten dat de concentratie stuifmeel hoog is. Bij zee is de concentratie stuifmeel vaak het laagst.
 11. Hang buiten geen was te drogen wanneer de concentratie stuifmeel hoog is.
 12. Wrijf niet in geïrriteerde ogen, soms helpt het om gezicht en handen te wassen.
 13. Breng vaseline aan op de binnenkant van uw neus. Dit voorkomt dat het stuifmeel het slijmvlies bereikt.

Wat is Hooikoorts?

 • Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen.
 • U niest veel, heeft een verstopte neus, jeukende/tranende ogen, u hebt het benauwd en bent moe.
 • Een neusspray of medicijnen tegen allergie (antihistaminica) helpen.
 • Ook een neusspray met een ontstekingsremmer helpt.
 • Houd de ramen dicht op zonnige dagen met veel wind.
 • Draag buiten een zonnebril.
 • Je hebt een jeukende neus, waardoor je veel niest. Je kan ook last hebben van een verstopte neus of een loopneus. Je ogen kunnen jeuken, tranen of branderig aanvoelen. Je keel kan droog en branderig zijn, waarbij je moet hoesten.
 • kriebelhoest en veel niezen. keelpijn of branderige keel. hoofdpijn. lichte koorts of een koortsig gevoel.

Kun je in de winter last hebben van hooikoorts?

Helaas wel! Hoewel veel mensen denken dat het hooikoortsseizoen pas begint rond de lente, is dit helaas een fabeltje. Het zou zo maar kunnen dat jij tijdens het kerstdiner en de nieuwjaarsborrel met een snotneus en tranende ogen zit!

Kun je van hooikoorts hoofdpijn krijgen?

Door hooikoorts kun je ook hoofdpijn hebben en vermoeid en lusteloos worden. De symptomen kunnen binnen minuten opkomen en worden veroorzaakt door overgevoeligheid voor pollen. In veel gevallen zijn de door de lucht waaiende graspollen de boosdoeners.

Kan hooikoorts verdwijnen?

De meeste mensen krijgen dus tussen hun tiende en dertigste hooikoorts, en de meesten groeien er vanzelf overheen, gemiddeld tussen de tien en dertig jaar na het ontstaan ervan, maar meestal blijf je er in lichte mate last van houden.

Kan een allergie verdwijnen?
Kan hooikoorts ineens ontstaan?’ Kun je hooikoorts ook ‘ineens‘ krijgen als je er nog nooit last van hebt gehad? ‘Je kunt inderdaad op ieder moment een allergie ontwikkelen. Dit heeft aan de ene kant te maken met een aanwezige gevoeligheid en aan de andere kant met de blootstelling aan een bepaald allergeen.

Wanneer kun je last hebben van hooikoorts?

De periode dat je last hebt van hooikoorts is geheel afhankelijk van de bloeiperiode van de grassen, bomen en planten waarvoor je allergisch bent. De meeste bomen, grassen en planten bloeien tussen februari en september. In deze periode heb je dan ook de meeste kans op verschijnselen van hooikoorts. De echte piek van het hooikoortsseizoen ligt in mei en juni, als de grassen bloeien.

De invloed van het weer

De precieze bloeiperiode van de verschillende bomen, grassen en planten is voor een groot deel afhankelijk van het weer. Zo kan een warme winter tot gevolg hebben dat de hooikoortsperiode eerder begint. Het weer heeft niet alleen invloed op het moment van bloeien, maar ook op de hoeveelheid pollen die door de lucht zweven. Op zonnige, warme, winderige dagen is de kans op pollen in de lucht het grootst. Regenachtige dagen daarentegen zijn voor mensen met hooikoorts vaak een opluchting, omdat de pollen dan uit de lucht worden gespoeld!

Hooikoorts klachten treden op in de bloeitijd van grassen, bomen en onkruiden. Zoals je ziet worden de meeste hooikoorts klachten worden veroorzaakt door:

Pollen van de Els

Elzen zijn één van de vroegst bloeiende bomen, en zijn te herkennen aan de zwarte schors die in veel gevallen een gescheurd aanzien heeft. Elzen komen met name voor op drassige plaatsen en langs waterkanten. Als de els bloeit, hangen er katjes aan de takken die stuifmeel produceren. Dit komt met name voor in maart.

Pollen van de Hazelaar


Hazelaars  bloeien vroeg: halverwege maart worden de meeste pollen geproduceerd. De hazelaar komt met name voor in loofbossen en aan bosranden.

Hooikoorts behandeling middels acupunctuur
Als u hooikoorts heeft, veroorzaakt stuifmeel bij u een allergische reactie. Het is vrijwel onmogelijk om contact met stuifmeel te voorkomen.

Pollen van de Berk

Berken zorgen doorgaans voor de eerste verschijnselen van hooikoorts. Een berk is eenvoudig te herkennen aan de witte stam en takken. In Nederland groeien berken voornamelijk op de zandgronden in de oostelijke helft van het land, maar ook zijn ze vaak geplant in diverse parken, tuinen en straten. Als de berken bloeien, hangen er aan het einde van de takken gele katjes van ongeveer 5 centimeter lengte, waaruit door de wind het stuifmeel wordt geblazen. Veel mensen zijn allergisch voor berkenpollen.

Pollen afkomstig van grassen

Gras is de belangrijkste veroorzaker van hooikoorts. Gras is in Nederland overal aanwezig; in weilanden, langs wegen, dijken, spoorwegen en uiteraard op (aangelegde) grasvelden. Van de circa 140 verschillende soorten gras in Nederland, veroorzaken er 29 de verschijnselen van hooikoorts. Dit gras bloeit ruwweg tussen begin mei en half juli. Sommige soorten bloeien vroeg (vanaf begin mei), andere bloeien pas in juli.

Pollen van Bijvoet (onkruid)

Bijvoet is net als de berk en de grassen één van de belangrijkste veroorzakers van hooikoorts. Bijvoet is een kruid dat met name te vinden is aan weg- en waterkanten, langs spoorlijnen en op braakliggend terrein. De plant kan ruim een meter hoog worden en is te herkennen aan de rijke vertakkingen en de kleine gele bloemen. Bijvoet bloeit laat in de zomer, met augustus als piekperiode. De bloeiperiode van de bijvoet sluit voor veel mensen de hooikoortsperiode af.