Acupunctuur-technieken

Japanse acupunctuur

Wordt in het Westen meestal als een specialisatie na een basis-TCM-opleiding gedaan.
Acupunctuur kwam samen met Chinese kruidengeneeskunde in de zesde eeuw CE naar Japan, en werd daar al snel de norm.

De Chinese geneeskunde houdt zich al meer dan 4000 jaar bezig met acupunctuur en kruidengeneeswijze. Begin zelf en behandeling bij uw ervaren acupuncturist.

De geneeswijze Zhen Jiu (letterlijk: ‘prikken’, van naaldjes en ‘branden’, van kruiden) ontwikkelde zich al duizenden jaren geleden in China en bereikte van daaruit ook Japan.

Al in de 17de eeuw maakten de Nederlanders er kennis mee via hun handelspost op het Japanse eilandje Deshima.

De Nederlandse arts Willem ten Rhijne bedacht toen het woord ‘acupunctuur’, een samenstelling van het Latijn acus (naald) en pungere (prikken, steken).

De wetenschappelijke acupunctuur, die spreekt over huidstimulatie en zenuwen.

De traditionele acupunctuur, die werkt met de qi en zich baseert op de klassieke teksten. Toyohari, meridiaantherapie, Kiiko Matsumoto-stijl en shonishin zijn voorbeelden van Japanse acupunctuurstijlen

Acupuncturist plaats tijdens de acupunctuur behandeling  naalden in de rug van een patiënt.
Acupunctuur behandeling bij een jonge vrouw.

Ooracupunctuur

Acupunctuur van het oor is de bekendste, maar er zijn diverse microsystemen: hoofd, hand, voet, enzovoort. De microsystemen zijn 20ste-eeuwse vindingen en gebruiken het betreffende lichaamsdeel als ‘kaart’ voor het hele lichaam, maar ze zijn niet gebaseerd op de acupunctuur-meridianen.

Het oor is gemakkelijk toegankelijk en er is geen sociaal taboe om het te laten zien, waardoor ooracupunctuur veel gebruikt is in de verslavingszorg, traumazorg en als pijnbestrijding in militaire omgeving.

Oor acupunctuur een prima aanvullend op de gewone acupunctuurbehandeling worden gebruikt.

Opmerkelijk en weinig bekend: ooracupunctuur is voor een groot deel  in Frankrijk ontwikkeld, waarna China het overnam in haar eigen curriculum.

Elektro-acupunctuur

Elektro-acupunctuur bestaat in twee varianten. In moderne Chinese ziekenhuizen gebruikt men stroom die op de naalden gezet, wat de intensiteit van de stimulatie verhoogd.

Daarnaast zijn er tegenwoordig stromingen die beweren meridianen ‘door te meten’ met een machientje, volgens verschillende methoden waaronder NAET. Dit laatste heeft weinig meer te maken met traditionele Chinese geneeswijzen en acupunctuur.

Het is meer een alternatieve variant binnen de moderne biogeneeskunde.

Laseracupunctuur

Laseracupunctuur is niets meer of minder dan het gebruik van een laser om het acupunctuurpunt te stimuleren; een behandelaar kan daar soms de voorkeur aan geven boven metalen naalden.
Lees meer over laseracupunctuur

TENS

Bij TENS worden elektroden op de huid geplakt, waardoor via een apparaatje een elektrisch stroompje wordt gestuurd. Dit met het doel pijn te verminderen. De methode komt uit de elektro-acupunctuur, maar omdat patiënten de elektroden gemakkelijk zelf kunnen toepassen, zijn ze geschikt voor thuisgebruik. Ze worden ook veel gebruikt bij bevallingen.

Dry needling en triggerpoints

Dry needling is een sterk vereenvoudigde vorm van acupunctuur, waarbij in zogenoemde triggerpoints in de spieren wordt geprikt. Met het doel ze te ‘triggeren’ of ontspannen.

Oorspronkelijk dienden voor dit triggeren injectienaalden om vloeistoffen in de spieren te spuiten, omdat dit ‘wetenschappelijker’ leek. Later bleek dat het ook met injectienaalden zonder vloeistof lukt (vandaar ‘dry’ needling). Tegenwoordig zijn, veel dunnere, acupunctuurnaalden gangbaar.

In Nederland wordt deze methode ook door osteopaten en fysiotherapeuten worden gedaan, maar in veel andere landen is dat nu illegaal en zal je er een acupunctuuropleiding voor gedaan moeten hebben.

Stammen en takken / ‘Klassieke’ acupunctuur

Het stammen- en takkensysteem is een systeem waarbij de therapeut de te prikken punten niet bepaalt door de medische diagnose met tong en pols, maar van te voren uitrekent aan de hand van de kalender. Zo komt de situatie van de patiënt meer overeen met de ritmen van het universum, een vorm van astrologie met naalden.

Omdat dergelijke ritmen, zoals die van de seizoenen, al in de klassieke boeken beschreven zijn, noemen sommige beoefenaars dit ‘klassieke acupunctuur’.

Zijn acupunctuurnaalden wel steriel?

Alle leden van de beroepsvereniging Zhong zijn verplicht uitsluitend naalden voor eenmalig gebruik te benutten, en deze zorgvuldig af te voeren ter vernietiging.