Acupunctuur Informatie

Waarom Acupuncturist Feng Ling Liu en Feng Qin Liu?

Bij Feng Ling en Feng Qin bent u in vertrouwde handen. Zij zullen zorg dragen voor een heilzame en doelgerichte behandeling van uw klachten. Zij zijn Gediplomeerd erkend en gaan hygiënisch te werk. Ook of juist nu met de huidige covid maatregelen kunt u gerust langskomen. Het dragen van een neus/ mondmasker bij binnenkomst verplicht, zodra u heft plaats genomen op de behandeltafel mag u het mond/ neusmasker af doen. Bij de ingang verzoeken wij uw handen te desinfecteren, desinfectie spray vindt u bij de ingang rechts. Hartelijk dank voor uw medewerking. Meer over covid leest u hier.

klassiek acupunctuur

Bij acupunctuur worden extreem dunne naalden op strategische punten in het lichaam geplaatst ter vermindering van pijn of symptomen bij kwalen of ziektes. Miljoenen mensen over de wereld zeggen baat bij acupunctuur te hebben. Deze vorm van geneeskunst zou onder andere hoofdpijn, vermoeidheid en lage rugpijn verhelpen en ook pijn en misselijkheid verminderen bij een chemokuur. Maar hoe kunnen een paar naalden in de huid dit voor elkaar krijgen? Bestaat er wetenschappelijk bewijs voor de werking? Hoe gaat acupunctuur in zijn werk en waar moet je op letten bij het uitzoeken van een acupuncturist?

Chinese zienswijze

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) zijn lichaam en geest van de mens als één. Dat betekent dat lichamelijke, emotionele en geestelijke ontwikkelingen elkaar voortdurend beïnvloeden. Ziekte is geen op zichzelf staand verschijnsel, maar een lichamelijke of geestelijke uiting van een verstoring in het algehele welzijn. Deze verstoring ontstaat doordat de energiehuishouding van de mens uit balans is.

energie stromingen acupunctuur in combinatie met massage
Acupunctuur behandeling in combinatie met tuina massage

Energie en de elementen

Vuur, water, metaal, hout, aarde

Vuur

Het Vuur element symboliseert het hoogtepunt van de Vijf Elementen cyclus

Water

Het element water heerst over het emotionele lichaam, het bloedvaten- en lymfestelsel en de lichaamssappen.

Metaal

Metaal verbonden aan de herfst. Loslaten en vasthouden zijn de thema’s die in dit element overheersen. Ook in het lichaam en de geest komen we dit tegen.

Hout

Het element Hout staat symbool voor groei van energie, voor het voorjaar. Na het yin van de winter is er nu weer ruimte voor het yang. Voor beweging, voor actie!

Aarde

Aarde stelt de gelijkheid tussen begin en einde voor. Verzorgen en verstikken. Aarde brengt metaal voort.

Energiestroom

Acupunctuur kan volgens Chinese beoefenaars de energiebalans herstellen. Door naalden op een bepaalde manier op of langs meridianen kanalen in het lichaam waarlangs energie circuleert te plaatsen, kan een acupuncturist de energiestroom beïnvloeden. Hierdoor zou een betere doorstroom en verdeling van energie ontstaan, de zogenoemde Qi.

Veelgestelde vragen:

Wat zijn de bijwerkingen van acupunctuur?

Er zijn weinig bijwerkingen van acupunctuur behandeling. Een loom gevoel en algehele ontspanning wordt vaak ervaren. Het komt af en toe voor dat er een klein hematoom ontstaat op de insteek plek, doordat er een haarvaatje geraakt is.

Kunnen na een acupunctuurbehandeling de klachten verergeren?

Het is mogelijk dat u zich onmiddellijk beter gaat voelen maar het kan ook zijn dat u erg vermoeid raakt en een grote behoefte hebt aan rust. Ook kunnen de klachten in eerste instantie iets verergeren. Deze verergering dient na enkele dagen weer weg te zijn.

Wat te doen na acupunctuur?

Het is goed om de dag van de behandeling enige rust in acht te nemen. Licht bewegen zal eerder gunstig werken, zware inspanning niet. Na de behandeling heeft het lichaam energie en tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen.

Hoe voel je je na acupunctuur?

De meeste mensen voelen zich na een acupunctuurbehandeling heerlijk loom en moe. Daarbij kunt u soms een dof en zwaar gevoel krijgen in het behandelde deel van uw lichaam. Dat is normaal en het gevoel trekt vanzelf weer weg. Doorgaans worden deze reacties na een paar behandelingen minder sterk.

Doet acupunctuur pijn?

De prikjes van de dunne naaldjes zijn meestal nauwelijks voelbaar. Soms voel je niet eens dat ze er zitten. Wel kun je soms een soort schokje ervaren.

Hoe snel merk ik effect?

Meestal zijn er 6 behandelingen nodig, om echt te voelen of de acupunctuur werkt. Bij ziektes die lang aanwezig zijn is het gebleken dat sommige patiënten pas na 6-8 keer merken dat de behandeling effect heeft.

Wat is een acupunctuurpunt?

Lichaamseigen energie circuleert via ‘meridianen’ of energiebanen, waarop acupunctuurpunten liggen. Ieder punten staat in contact met een orgaan en heeft een bepaalde functie. Als iemand klachten heeft, dan kan een acupunctuurbehandeling met behulp van naaldjes energieën afremmen of juist stimuleren.

Wat kan acupunctuur voor je doen?

Het mag bekend worden verondersteld dat er in de acupunctuur met naalden wordt gewerkt. De acupuncturist probeert de energiedoorstroming in bepaalde delen van het lichaam te herstellen. Dit doet zij door het inbrengen van dunne naalden op bepaalde punten in de meridianen.

Wat zijn de kosten van acupunctuur?

De kosten worden onder andere bepaald door de tijd die de acupuncturist met u bezig is. Een eerste consult / intake gesprek diagnose duurt ongeveer 45-60 minuten en kost € 50,00. Een vervolgconsult (ongeveer 30-45 minuten) en kost € 65,00

RBCZ

Wordt Acupunctuur vergoed?

De vergoeding voor alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur zit helaas niet in de basisverzekering. Wel kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Omdat acupunctuur niet uit de basisverzekering wordt vergoed, maar vanuit een aanvullende verzekering, gaat het niet ten koste van je eigen risico.